
3. Een wereld aan apps
Alles wat u op de computer kunt, kan ook op uw smartphone. En nog veel meer!
Van berichten sturen tot bankieren, van muziek luisteren tot spelletjes doen. Overal bestaat wel een programmaatje voor. Zo’n programma heet een app. Dat is een afkorting van het woord applicatie. De apps vindt u op het beginscherm van uw telefoon. Elke app is herkenbaar aan een eigen icoontje.
In deze les leggen we u uit welke apps er zoal zijn, waar u op moet letten als u een app downloadt en hoe de populairste apps werken.
Wilt u terwijl u alle mogelijkheden onderzoekt nog even terug naar een eerder les-scherm? Dat kan! U kunt met uw vinger gewoon weer naar boven swipen in de les.
Tik op Doorgaan om met de les te starten.

Standaard-apps en door u gekozen apps
Op het beginscherm van uw telefoon ziet u al een heleboel apps die standaard geïnstalleerd zijn. De bel-app bijvoorbeeld, een berichten-app en een wekker-app, plus de browser-app. Die laatste gebruikt u om op het internet te gaan.
Deze apps zijn gratis meegeleverd met uw telefoon. U hoeft ze niet te gebruiken, maar het mag wel.
Sommige apps komen maar heel soms van pas, zoals de kompas-app. Andere apps zult u wekelijks of misschien wel dagelijks gebruiken, zoals de browser-app.
Maar er zijn nog (veel) meer apps. Die kunt u downloaden, oftewel: op uw smartphone installeren. Dat doet u in een digitale winkel.

Waar vind ik een nieuwe app?
Elke telefoon heeft standaard een digitale app-winkel geïnstalleerd. Die winkels zijn zelf ook weer een app. U opent dus de app-winkel om op zoek te gaan naar interessante apps om te downloaden.
Op de iPhone heet de app-winkel de App Store.
Op de Android-telefoon heet de app-winkel the Google Play Store.
Weet u al waar u moet kijken om te zien hoe uw app-winkel-apps er uitziet?
Komt u er niet uit? Geeft niks. Bel de Welkom Online helpdesk: 088-344 2000. Onze medewerkers hebben van bijna elke app wel verstand, zeker de meest voorkomende.Broodnodig: een account
Om apps te kunnen downloaden – en als dat nodig is te betalen – moet u een account aanmaken.
Als u alleen even wilt rondkijken in het aanbod hoeft u dit nog niet te doen, maar wel zodra u besluit dat u een app wilt gaan downloaden.
Op een iPhone heet zo’n account een Apple ID. Hoe u zo’n account aanmaakt, leest u hier.
Op een Android-telefoon heet dit een Google-account. Hoe u zo’n account aanmaakt, leest u hier.

Rondkijken in de App Store of Google Play Store
Pak uw telefoon erbij en open de App Store (als u een iPhone heeft) of de Google Play Store (als u een Android-telefoon heeft).
U belandt in de ‘etalage’ van de app-winkel, met daarin apps die de winkel op dat moment aanraadt.
Maar ja, zoveel mensen, zoveel wensen. Misschien heeft u helemaal geen interesse in de apps in de etalage. Gelukkig is er ook een zoekbalk bovenaan. Daarmee kunt u gerichter zoeken. Laat de app-winkel openstaan.
We gaan door naar de volgende opdracht.

Een boodschappenlijst-app vinden
Typ in de zoekbalk ‘boodschappenlijst’ in en tik daarna op de enter-knop rechts van het toetsenbord.
Deze enter-knop heeft vaak een klein vergrootglasje erin. U kunt er dus mee zoeken.Nu verschijnt er een lange lijst van zoekresultaten: allemaal verschillende apps om uw boodschappenlijstje in op te slaan. Veel hè?
Als u op de plaatjes van zo’n app tikt, kunt u er meer informatie over lezen. Dan kunt u bepalen of dat een voor u geschikte app is, en zien hoeveel die kost.
Probeer nu eens wat meer apps te zoeken: een notitie-app, een takenlijst-app en een woordenboek-app.
Wellicht ontdekt u zo een app die u graag wilt downloaden!

Goede en minder goede apps
Van sommige apps bestaan wel tientallen of zelfs honderden soorten. Zo zijn er, naast de wekker-app die standaard al op uw smartphone is geïnstalleerd, wel honderd andere wekker-apps. En weer-apps, boodschappenlijst-apps en nieuws-apps zijn er ook in overvloed.
Hoe weet u nou welke app het beste is? En of een betaalde app z’n geld waard is? Daarvoor zijn er gelukkig recensies van andere appgebruikers.
Als u in de app-winkel op een app drukt, krijgt u meer informatie over die app. Er staat dan ook altijd een beoordeling bij in de vorm van sterren.
Hoe meer sterren zijn ingekleurd (maximaal 5), hoe enthousiaster andere gebruikers over de app zijn.
Wanneer u op de sterren tikt, kunt u de recensies lezen die andere gebruikers hebben geschreven. Dit geeft u nog meer informatie om te bepalen of de app iets voor u is of niet.

Apps in ruil voor uw privacy
Let op! Voor niets gaat de zon op. ‘Gratis’ apps klinken aantrekkelijk, maar hebben wel een nadeel.
Als appbouwers hun apps gratis weggeven, moeten ze op een andere manier geld verdienen. Bijvoorbeeld door uw persoonlijke gegevens door te verkopen aan adverteerders.
Als u bijvoorbeeld een gratis sportoefeningen-app heeft gedownload, moet u niet gek opkijken als u ineens ongevraagd e-mail krijgt van een adverteerder voor fitnessapparaten.
Denk dus goed na voordat u uw gegevens invult in een gratis app. Het is vaak onbekend welke informatie appbouwers delen met de adverteerders.
Bedenk dus goed: moet ik deze informatie echt invullen om de app te kunnen gebruiken?
In bijvoorbeeld een recepten-app is het handig als u uw smaakvoorkeuren en gezinsgrootte doorgeeft. Maar uw lichaamsgewicht of huisadres is echt totaal niet nodig om de app te kunnen gebruiken!

Privacy
Onder het kopje Privacy-instellingen op uw telefoon kunt u bepalen hoe ‘ver’ apps mee kunnen kijken in andere onderdelen van uw smartphone.
Voor een beeldbel-app is het natuurlijk logisch dat de app toegang wil tot uw microfoon en camera. En ook tot uw contactenlijst. Anders wordt het lastig videobellen…
En een app die uw fietskilometers bijhoudt, heeft natuurlijk de locatiebepaling nodig om dat uit te rekenen.
Maar heeft een recepten-app ook toegang tot uw contactenlijst nodig? En heeft een app voor e-books echt toegang tot uw microfoon nodig? Vast niet.
Hoe u op een iPhone de juiste privacy-instellingen kiest, leest u hier.
Hoe dat op een Android-telefoon werkt, leest u hier.

Nog even over privacy...
Let op! In bijna al uw apps noteert u wel een paar persoonlijke gegevens. Uw adres, of bankrekeningnummer, uw vakantieplannen, of gezellige chatgesprekken.
Dat is logisch. Maar dat maakt uw smartphone misschien nog wel persoonlijker dan een dagboek.
Zorg er daarom voor dat uw smartphone niet in verkeerde handen kan vallen. Stel een lastig te raden toegangscode in, en schakel indien mogelijk uw gezichtsherkenning en/of vingerafdrukscan in. Bij verlies of diefstal kan de vinder of dief dan niet bij al uw persoonlijke informatie.

Thuisknop
In uw smartphone kunt u allerlei apps openen. Net als op de computer of uw tablet kunt u ook meerdere sites open laten staan.
Zit u in een app, maar wilt u terug naar het beginscherm van uw telefoon? Dan drukt u op de thuisknop.
Op de meeste telefoons zit die thuisknop onderaan het scherm, in het midden van de telefoon. U hoeft alleen zachtjes op die homeknop te drukken.
Ziet u het beginscherm met alle apps weer voor u?
Bekijk de gebruikershandleiding van het model van uw telefoon als u de homeknop niet kunt vinden. Deze kunt u vinden door (op uw computer) naar www.google.nl te gaan en in de zoekbalk het woord handleiding gevolgd door uw smartphonemerk en -model in te voeren, bijvoorbeeld ‘handleiding iPhone 8 SE’ of ‘handleiding Sony Experia 10 II’.
Apps afsluiten
Tijdens het surfen op de browser van uw telefoon blijven ongemerkt veel sites openstaan. Dat is niet erg.
Maar als er heel veel open staat, kost dat energie: de batterij gaat dan sneller leeg.
Het is dus slim om de apps en de geopende sites in uw zoekmachine regelmatig even af te sluiten.
Kijk in de gebruikershandleiding van uw telefoon, of zoek het op via Google.nl hoe u dat op uw telefoon doet. Toets dan bijvoorbeeld ‘apps afsluiten iPhone 8 SE’ of ‘apps afsluiten Sony Experia 10 II’ in.
Hoe sluit ik de apps op mijn telefoon?

Gefeliciteerd!
U bent klaar met deze les Een wereld aan apps.
U heeft nu geleerd wat een app is, hoe u die downloadt en welke verschillende soorten apps er zijn. Ook weet u meer over het beschermen van uw privacy en hoe u apps afsluit.
Maar er is meer! In de volgende twee lessen bespreken we de meest voorkomende apps en hoe u die kunt gebruiken. Handige apps, waarmee u bijvoorbeeld informatie opzoekt, contact houdt met naasten en de weg kunt vinden.
Maar later komen ook nog vermakelijke apps aan bod, zoals die voor sociale media, spelletjes en muziek.
Kortom: u begrijpt de wereld van de apps al aardig, maar er is ook nog een wereld te ontdekken.
Gaat u mee naar de volgende les?
Sorry
Dit lesprogramma is ontwikkeld voor gebruik met een computer of tablet. Probeer het daar eens mee.
Terug naar overzicht