
4. Handige hulpmiddelen
Op uw smartphone werkt alles dus via apps.
Zo’n smartphone met apps is een heel handig hulpmiddel: je kunt er mee rekenen, informatie opzoeken, contact maken en foto’s delen. En dat is nog lang niet alles.
In deze les gaat u onderzoeken welke hulpmiddelen er zoal zijn.
Wilt u terwijl u alle mogelijkheden onderzoekt nog even terug naar een eerder les-scherm? Dat kan! U kunt met uw vinger gewoon weer naar boven swipen in de les.
Tik op Doorgaan en doe mee!

Informatie zoeken
Informatie opzoeken op internet werkt niet zoveel anders dan op uw computer of tablet. Het programma waarmee u het internet op kunt gaan heet een browser, dit is zoekmachine-app op internet.
Op uw smartphone kunt u dezelfde browsers gebruiken als op uw computer of tablet.
Op de meeste Android-telefoons vindt u de browser-app Google Chrome.
Op de iPhone staat standaard de app van de browser Safari geïnstalleerd.
Kijk naar de icoontjes. Ziet u een browser-app op uw telefoon?

Zoeken in uw browser-app
Ga op uw smartphone naar de browser-app.
Voer een zoekterm in over iets waar u meer over wilt weten. Bijvoorbeeld een film waar u nieuwsgierig naar bent, of een recept voor een maaltijd.
Tik op de enter-knop naast het toetsenbord om te ‘zoeken’.
U krijgt nu een lijst met zoekresultaten in uw scherm, net zoals dat altijd op uw computer of tablet gebeurt.
Swipe door de zoekresultaten en druk op de pagina die u wilt lezen.

Whatsapp: berichten versturen
WhatsApp is een van de populairste apps van Nederland. Met dit programmaatje kunt u berichten sturen (net zoals sms’en of chatten), maar ook beeldbellen en foto’s delen.
U vindt de app gemakkelijk in de app-winkel via de zoekbalk bovenaan. De zoekterm ‘WhatsApp’ is genoeg. De app is gratis.
Als u WhatsApp heeft gedownload, zal het eenmalig om uw mobiele telefoonnummer vragen. Op die manier kunnen andere gebruikers die uw telefoonnummer hebben opgeslagen in hun contactenlijst, zien dat u via WhatsApp bereikbaar bent.

Emoji en gifjes
U kunt uw WhatsApp-gesprekken opleuken met allemaal ‘tekeningetjes‘: op een smartphone heten die emoji of emoticons. Dat kan ook met bewegende plaatjes: dat heten gifjes.
Er bestaan honderden soorten emoji. Lachende, verbaasde en huilende gezichtjes, maar ook honden, katten, hamburgers, voetballen en vlaggen. U kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een emoji van.
U kiest een emoji vanuit het toetsenbord. Terwijl u een berichtje aan iemand typt, drukt u op het wereldbol-knopje of gezichts-knopje links van de spatiebalk, net zolang tot het toetsenbord verandert in een emoji-bibliotheek. U ziet nu al een aantal emoji om uit te kiezen. Swipe om nog (veel) meer emoji te zien.
Als u op een emoji drukt, zult u zien dat die in uw berichtje komt te staan.
Om weer terug te keren naar het reguliere toetsenbord, drukt u op de ABC-knop linksonder.

Gifjes versturen in WhatsApp
Tot slot kunt u uw gesprek ook nog opleuken met gifjes, dat zijn dus bewegende plaatjes.
Hiervoor drukt u op het sticker-icoontje rechts in de balk waarin u uw bericht schrijft.
U kunt eventueel nog een onderschrift toevoegen. Met de blauwe ronde knop verstuurt u het gifje.
Voor elke situatie bestaat er een passend gifje!

Beeldbellen met WhatsApp
We willen u met nog één nuttige WhatsApp-functie laten kennismaken. Het beeldbellen!
Er zijn verschillende apps om mee te beeldbellen: FaceTime en Duo.
In alle gevallen geldt: zowel u als uw gesprekspartner moet dezelfde beeldbel-app hebben.
Goed nieuws: bijna alle Nederlanders met een smartphone hebben WhatsApp. Dus dikke kans dat u via WhatsApp met hem/haar kunt beeldbellen!

Een beeldbel-gesprek starten
Om te beeldbellen via Whatsapp, opent u een chatgesprek met de gewenste ontvanger.
Rechts bovenin ziet u twee icoontjes. Een cameraatje en een telefoontje.
Tik op de camera om een beeldbel-gesprek te starten. Nu maar hopen dat uw gespreksgenoot opneemt!
Eventueel kunt u ook bellen zonder beeld. Dan is het eigenlijk net een gewoon telefoongesprek. Druk daarvoor niet op het camera-icoontje, maar op het telefoon-icoontje.
E-mail op uw telefoon
Uw smartphone is echt een kleine computer: u kunt er zelfs mee e-mailen.
In de les Het sociale leven – 1 E-mail ontdekt u hoe u een e-mailaccount kunt aanmaken, hoe u een veilig wachtwoord kiest en hoe u een e-mail stuurt. Ook leest u daar welke e-mailprogramma’s er allemaal zijn.
Heeft u een e-mailaccount? Dat kunt u ook installeren op uw smartphone. Elke smartphone heeft een standaard e-mailprogramma dat u kunt gebruiken. Uw eigen mailadres koppelen aan het e-mailprogramma kan even een ingewikkeld klusje zijn. Er is vast iemand die u hierbij kan helpen.
Is het gelukt? Dan werkt het mailen vervolgens vrijwel hetzelfde als op uw tablet of computer.
U kunt altijd om hulp vragen. Bel bijvoorbeeld de Welkom Online helpdesk: 088-344 2000.
Weten waar u bent
Als u op reis gaat, is het handig als uw telefoon weet waar u bent. Daarvoor kunt u ‘Locatievoorzieningen’ aanzetten.
In de apps ‘kaarten’ en ‘Google Maps’ bent u dan het blauwe bolletje.
We gaan u uitleggen hoe u deze locatievoorzieningen aanzet.

Locatie aanzetten
Heeft u een iPhone? Ga naar de app ‘Instellingen‘, kies ‘Privacy’ en dan ‘Locatie‘. Zet die aan als u wilt dat uw apps ‘weten’ waar u bent.
Heeft u een Android-toestel, dan kan het sneller. Swipe van boven naar beneden op uw scherm. Dan krijgt u een snelmenu te zien. Swipe dan naar links. Daar ziet u ‘Locatie’ met een pictogram erbij. Als dat plaatje gekleurd is, staat het aan. Is het plaatje wit, dan ziet uw telefoon niet waar u bent.
Kijk in de les Het actieve leven – 2. Op pad voor meer handige hulp bij reizen.
Let op: u kunt per app kiezen of die uw locatie wel of niet mag zien.Heeft u weinig zin om nat te worden? Wilt u weten of u op de fiets tegenwind kunt verwachten? Verschillende apps in uw smartphone vertellen u meer over de weersvoorspelling.

Online shoppen
Wat met de computer of tablet kan, kan ook met de smartphone: online shoppen.
Kijk in de les Het dagelijks leven – 2. Boodschappen voor meer informatie over online winkelen. Daar ontdekt u waar u op moet letten om te zorgen dat u veilig aankopen doet, wat er allemaal op internet te koop is (bijna alles) en waar u zoal terecht kunt.
Op de smartphone werkt dat online winkelen eigenlijk hetzelfde. Via de zoekmachine op www.google.nl zoekt u op winkels of producten.
Zodra u iets wilt bestellen, volgt u dezelfde stappen als omschreven in de les Het dagelijks leven – 3. Betalen op internet.
Wilt u online veilig winkelen? Doe alleen aankopen op sites met het keurmerk Thuiswinkel Waarborg.U wilt een nieuwe regenjas bestellen.

Bankieren op uw telefoon
Elke bank heeft een speciale app waarmee u gemakkelijker kunt bankieren op uw telefoon. U kunt er uw saldo bekijken, maar ook geld overmaken of uw adresgegevens wijzigen. Net als internetbankieren op de computer of tablet.
Elke bank-app werkt weer net een beetje anders. En vaak moet de bank eerst goedkeuren dat u mobiel gaat bankieren, bijvoorbeeld door inloggegevens te verstrekken. Gelukkig hebben ze allemaal een handleiding.
Handleidingen voor de bank-app
Klik op de naam van uw bank om de handleiding van de bankieren-app te lezen:
Staat de handleiding van uw bank er niet bij? Bel dan naar uw bank. Zij kunnen u vast verdere helpen! Voor meer informatie over (veilig) online bankieren raden we u de les Het dagelijks leven – Betalen op internet aan.
Uw bank-app downloaden
Pak uw smartphone erbij en open de app-winkel (weet u nog? Die heet App Store als u een iPhone heeft, en Google Play Store als u een Android-telefoon heeft).
Ga in de app-winkel naar de zoekbalk en typ daar de naam van uw bank in. Dus Rabobank, ING, ABN Amro of iets anders.
In de zoekresultaten ziet u waarschijnlijk meerdere apps van uw bank. Een ‘gewone’ app voor mobiel bankieren, maar misschien ook wel een app om te beleggen, of een digitaal huishoudboekje.
De ‘gewone’ app heeft waarschijnlijk precies dezelfde naam als uw bank en verreweg de meeste beoordelingen. Druk op een app uit de lijst voor meer informatie.
Lukt het u om de juiste app van uw bank downloaden?

Trap er niet in!
Banken zullen u nooit om uw pincode vragen in een e-mail of sms-bericht. Ook zullen ze u nooit vragen om uw pinpas op te sturen.
Fraudeurs worden steeds gehaaider. Het verhaal van de Nigeriaanse prins klinkt erg nep, maar de betalingsachterstand klinkt al waarschijnlijker.
Krijgt u een bericht dat u aan het twijfelen maakt? Ga er niet op in, maar schakel hulp in. Samen kunt u kijken of het wel in de haak is.
Gezondheid en uw smartphone
Uw telefoon kan ook een heel handig hulpje zijn om aan uw gezondheid te werken. Het aanbod van gezondheidsapps is eindeloos.
Een dagboek-app om bij te houden wat u eet bijvoorbeeld, of de app van het Voedingscentrum om op te zoeken hoeveel calorieën er in een koekje of maaltijd zitten. Of een app waarin u registreert hoeveel u water drinkt per dag, en een seintje geeft als u lang niet gedronken heeft. Apps met sportoefeningen zijn er natuurlijk ook volop.
Een interessante app die speciaal voor uw telefoon is gemaakt, is de stappenteller-app. Ook hier bestaan weer meerdere soorten van. Maar allemaal doen ze precies dát: uw dagelijkse aantal stappen (of kilometers) tellen terwijl uw telefoon in uw zak zit.

Sport-apps die uw beweging meten
Ook zijn er apps die meten hoeveel kilometer u heeft gefietst, hardgelopen of geroeid. Veel apps zijn zelfs multifunctioneel. Die kunt u voor elke vorm van sport of beweging gebruiken. Zolang u uw telefoon maar in uw zak heeft zitten.
In de app-winkel op uw telefoon kunt in de zoekbalk ‘gezondheid’ intypen om te zien wat voor programmaatjes u kunnen helpen bij een (nog) gezondere levensstijl. U kunt natuurlijk ook een specifiekere zoekterm invullen, zoals ‘stappenteller’ of ‘eetdagboek’.

Een paar tips voor gezondheidsapps
Ook hier geldt: lees zorgvuldig alle informatie en beoordelingen van een app die u wilt downloaden. Installeer de app pas als u zeker weet dat u er iets aan hebt.
Als u een stappenteller of kilometer-meter downloadt, zal de app de eerste keer vragen of u ‘uw locatie wilt delen’. Druk dan op Toestaan (of iets soortgelijks). Want de app kan alleen meten hoeveel stappen of kilometers u aflegt, als hij weet waar u bent! Wilt u meer weten over hoe de digitale wereld u kan helpen aan een (nog) gezondere leefstijl? Volg de les Het Gezonde Leven.Zo, een smartphone kan een flinke hulp zijn, dat is duidelijk. We hebben lang niet alles kunnen uitleggen. Maar gelukkig kunt u nu zelf ook verder op zoek in de reusachtige wereld achter dat apparaatje. Hieronder staan een aantal afbeeldingen van voorwerpen.
Gefeliciteerd!
U heeft het onderdeel Een handig hulpmiddel gedaan.
U weet nu onder meer hoe WhatsApp werkt, hoe uw smartphone u kan helpen als u onderweg bent en wat voor handige snufjes er nog meer op dat apparaatje zitten.
Tijd om zelf op onderzoek te gaan. Wordt u wegwijs in het aanbod aan apps? Kunt u vinden wat u zoekt?
Tik hieronder om naar de laatste les van Het mobiele leven te gaan. Daarin gaan we het hebben over apps voor vermaak en vrije tijd.
Sorry
Dit lesprogramma is ontwikkeld voor gebruik met een computer of tablet. Probeer het daar eens mee.
Terug naar overzicht