
5. Vermaak en vrije tijd
U weet inmiddels aardig de weg in uw smartphone. U weet hoe u er informatie kunt vinden, hoe apps werken en welke apps een handige hulp op uw telefoon kunnen zijn.
Tijd om nog een paar laatste leuke tips te geven, waarmee u zich op dat kleine scherm eindeloos kunt vermaken.
Wilt u terwijl u alle mogelijkheden onderzoekt nog even terug naar een eerder les-scherm? Dat kan! U kunt met uw vinger gewoon weer naar boven swipen in de les.
Tik op Doorgaan om aan de slag te gaan!

De mooiste plaatjes
Een geweldige functie die elke smartphone heeft, is de camera-app. Welke smartphone u ook heeft, u kunt er prachtige foto’s mee maken.
Hoe? Kijk naar de apps op uw telefoon. Kunt u zelf ontdekken wat de camera-app is?

Meer dan een foto
Op de ene smartphone ziet de standaard camera-app er een beetje anders uit dan op de andere. Maar allemaal hebben ze een pictogram van een camera. Heel herkenbaar dus.
Heeft u de camera-app open?
Probeer er eens wat foto’s mee te maken. Dat kunt u zo simpel of uitgebreid aanpakken als u zelf wilt. Als u de camera opent, ziet u op uw scherm wat er door de lens zichtbaar is. Met de ronde knop onderaan kunt u een foto maken.
Met elke camera-app kunt u veel meer dan alleen een foto maken. U kunt de flitser aan of uit zetten. U kunt kiezen uit verschillende formaten, zoals een vierkante foto of een panoramafoto.
En met de camera kunt u in plaats van foto’s ook filmpjes opnemen of selfies (foto’s van uzelf) maken.
Wilt u meer ontdekken over de mogelijkheden van uw camera-app? Kijk dan in de gebruikershandleiding van uw smartphone.
Aan de slag met de foto’s
De foto’s die u maakt worden automatisch opgeslagen in een andere app. Ook die app staat standaard op elke telefoon. In die app kunt u de foto’s bijvoorbeeld terugkijken, mooier maken, doorsturen, in mapjes indelen of weggooien.
Op de iPhone en Android heet de foto-app simpelweg Foto’s. Hij is herkenbaar aan een kleine lens met een kleurenwaaier in de vorm van een bloemetje.
Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is in de foto-app? Zoek dan op internet meer informatie over de app.

Foto’s delen
Wilt u foto’s delen met familie of vrienden? Dat kan op allerlei manieren.
De makkelijkste is via WhatsApp of SMS. Maar let op: om een foto makkelijk te versturen, maken die programma’s de foto wel kleiner. Dat betekent dat de kwaliteit van de foto’s omlaaggaat en dat ze minder scherp worden als iemand ze ooit wil printen of laten afdrukken.

Spelletjes op uw telefoon
Uw telefoon is er ook voor vermaak: spelletjes dus!
Op sommige telefoons staan standaard al wat spelletjes geïnstalleerd. Kijk eens rond bij alle iconen op het beginscherm van uw toestel. Misschien staan daar al wat games?
Verder kunt u duizenden spelletjes downloaden in de app-winkel. Van PAC-MAN tot bridge en van schaken tot Super Mario: het is er allemaal!
Sommige spelletjes kunt u alleen spelen, of ‘tegen de computer’. Bij andere spelletjes kunt u tegen andere (onbekende) appgebruikers spelen. En bij wéér andere games kunt u zien welke personen uit uw contactenlijst dat spelletje ook hebben geïnstalleerd. In dat geval kunt u tegen elkaar spelen!
De ene spelletjes-app is gratis, voor de ander moet u betalen voor u hem mag downloaden. Weer andere kosten geld naarmate u de app intensiever gebruikt. Net zoals bij heel veel apps eigenlijk.

Het nieuws
Met uw smartphone heeft u eigenlijk 24 uur per dag en 7 dagen per week een krant in uw hand.
Er zijn twee soorten nieuwsapps:
Gratis nieuwsapps. Deze zijn toegankelijk voor iedereen: nu.nl of nos.nl bijvoorbeeld.
Nieuwsapps met een abonnement. Dit zijn vaak de apps van kranten. Iedereen kan ze gratis downloaden en vaak ook een paar artikelen gratis lezen. Maar als u er meer wilt lezen, moet u een abonnement op die krant hebben.

Nieuwsapps
Gewone nieuwsapps zijn er in overvloed. Denk aan de NOS en nieuwssite NU.nl, maar ook bijvoorbeeld RTL Nieuws of Omroep Zeeland.
U kunt ook nieuwsapps van buitenlandse nieuwsmedia downloaden. Wat dacht u van de app van CNN, de BBC of het Duitse ARD?
De laatste jaren ontstaat er steeds meer nepnieuws (fake news) op internet. Daar heeft u vast al wel eens van gehoord. Dat zijn berichten die niet kloppen en misleidend zijn. Sommige van die nepnieuws-makers hebben ook een gratis nieuwsapp. Geloof dus niet zomaar elke gratis nieuwsapp van een onbekend merk. In de les Het Dagelijks Leven leest u (veel) meer over online nieuws.Opdracht
Bent u klaar om het nieuws te installeren op uw smartphone? Ga dan naar de app-winkel.
Typ daar steeds één van de volgende nieuws-apps in:
- NU.nl
- NOS
- RTL Nieuws
- CNN
- BBC
Al bovenstaande nieuws-apps zijn gratis en vereisen geen abonnement. Bekijk de zoekresultaten en klik op een app voor meer informatie.
Welke app lijkt u het prettigst? Installeer die!

Social media op uw smartphone
Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram… U heeft er vast weleens van gehoord.
Het zijn allemaal sociale netwerken waarop u in contact kunt blijven met uw naasten.
Iedereen die lid is van een sociaal netwerk, heeft een soort digitaal prikbord waarop hij of zij iets over zichzelf post. Dat zijn berichtjes, foto’s en vrienden over hun leven en wat ze interessant vinden. Bekenden (die toestemming hebben om hun prikbord te bekijken, zogeheten ‘vrienden’) kunnen daar vervolgens reacties bij plaatsen.
Meldingen
Elk sociaal netwerk is toegankelijk via de computer, maar heeft ook eigen app. Op de computer kunt u de foto’s en video’s op een groter scherm zien dan op uw smartphone natuurlijk.
Maar de app heeft wel een handig voordeel: wanneer er iets interessants gebeurt (bijvoorbeeld wanneer iemand reageert op een statusupdate van u), geeft uw telefoon dit aan met een geluidje. Dan weet u zeker dat u niks mist!
Van elke app bestaat wel een handleiding op internet. Vul daarom op www.google.nl de zoekterm ‘handleiding app’ in, gevolgd door de naam van het sociale netwerk. In de zoekresultaten staat heel precies uitgelegd hoe de app werkt.
Muziek luisteren
Uw smartphone is ideaal om muziek naar te luisteren. Dat kan op twee manieren:
Op de ‘gewone’ manier, via de ingebouwde luidsprekers in uw telefoon.
Of via de oordopjes die bij uw telefoon zijn geleverd. Als het uiteinde van de oordopjes in uw telefoon steekt, bent u de enige die de muziek hoort. Handig voor bijvoorbeeld in de trein of als uw partner een andere muzieksmaak heeft!
De twee makkelijkste manieren om op uw smartphone naar muziek te luisteren, zijn via de radio-app en de app van YouTube of Spotify. Deze laatste twee zijn handig als u zelf wilt kiezen waar u naar wilt luisteren.

Spotify en YouTube
De app Spotify (te downloaden in de app-winkel, via de zoekfunctie) is een gigantische muziekbibliotheek bomvol liedjes en albums.
Van Mozart tot de Beatles, van Kinderen voor Kinderen tot Marco Borsato en van Queen tot hip-hop: het staat er allemaal in!
De app YouTube (ook op de computer te vinden op www.youtube.com) is eigenlijk een gigantische videobibliotheek. Maar muzikanten zetten hun muziek er ook graag op. Soms met een videoclip, soms zonder. U vindt er ook veel concertregistraties.
Ook bij YouTube geldt: alle muzikanten die u maar kunt bedenken, kunt u opzoeken op YouTube.

Gratis of Premium?
Van beide muziek-apps bestaan twee versies. De gratis versies, en de betaalde versies. Die betaalde versies heten YouTube Premium en Spotify Premium.
Het belangrijkste verschil is dat u in de betaalde Premium-versie geen advertenties hoort of ziet. U kunt dus eindeloos veel muziek afspelen zonder te worden onderbroken door een reclameboodschap.
De meeste mensen hebben geen Premium-abonnement. Maar u kunt het altijd een keer proberen. Meestal is er wel een actie waarmee u een gratis proefabonnement kunt afsluiten, voor een week of een maand.Maar vergeet dan niet het abonnement aan het einde van de proeftijd weer op te zeggen, om te voorkomen dat u moet betalen. Dat opzeggen doet u op dezelfde plek als waar u de app ooit heeft gedownload: in de app-winkel.

Gefeliciteerd!
U heeft de les Apps voor vermaak en vrije tijd gedaan. Het mobiele leven is klaar.
U weet nu wat voor leuke dingen u allemaal met de apps op uw smartphone kunt doen, en waar u ze kunt vinden.
Tijd om uw smartphone echt te gebruiken, door simpelweg te gaan proberen en rondkijken.
Weet u het even niet meer? Dan doet u een onderdeel van de les toch gewoon opnieuw?
Tik hieronder op Terug naar overzicht om een nieuwe les te kiezen.
Sorry
Dit lesprogramma is ontwikkeld voor gebruik met een computer of tablet. Probeer het daar eens mee.
Terug naar overzicht