2. Sociale media
U hebt al geleerd hoe u een e-mailaccount aanmaakt en hoe u een mail verstuurt. Maar dat is niet de enige manier om contact te maken via internet.
U kunt ook chatten met anderen. Chatten is een ander woord voor kletsen. U stuurt tegelijk korte berichten aan elkaar. Het is dus net als een gesprek, maar dan geschreven.
En heeft u al weleens van Facebook gehoord? Dat gaan we ook uitleggen.
U kunt ook berichten sturen met uw telefoon. Via sms of Whatsapp. Daarvoor moet u een app downloaden.
Wilt u weten hoe dat werkt? Tik op de doorgaan-knop.

Online contact
U kunt online ook mensen ontmoeten. Niet echt natuurlijk, want u ziet elkaar niet. Dit kan op een website als seniorenchat.nl. U moet hier wel een account voor aanmaken.
Zou het hier handig zijn om uw eigen naam te gebruiken? Nee, u kent hier niemand. Het is veiliger om een andere naam te kiezen. U weet ook niet wie de anderen zijn.
U kunt ook op een forum chatten of berichten sturen. Op een forum gaat het altijd over een bepaald onderwerp. U maakt dan bijvoorbeeld contact met mensen die dezelfde hobby hebben. Jullie kennen elkaar dan niet, maar kunnen wel over hetzelfde onderwerp praten. Dat noemen we ook chatten.
Weet u echt zeker met wie u praat in een chat?

Er zijn meerdere sociale media websites, zoals Facebook. Jongeren maken vaak gebruik van Instagram en Snapchat. Voor werkcontacten bestaat er LinkedIn.
Op Facebook kunt u ook contact onderhouden met anderen. U wordt eerst vrienden met mensen die u kent. Dit doet u door een vriendschapsverzoek te versturen, of te accepteren.
Als u vrienden bent ziet u wat zij op Facebook zetten en zij zien dat dan ook van u. Die berichten noemen we POSTEN. Leuk om te weten wat uw vrienden aan het doen zijn. U kunt dan een opmerking maken of een post LIKEN. Dan zegt u eigenlijk dat u het bericht leuk vindt.
Bedenk wel altijd dat uw andere vrienden op Facebook dat ook kunnen zien. U hebt dus meestal geen privé-contact.
U kunt op Facebook ook het nieuws volgen of een vereniging of winkel. Er wordt veel informatie aangeboden via Facebook, u bepaalt zelf wat u wilt lezen.
Om op Facebook te kunnen hebt u een account nodig. Vraag uw begeleider u te helpen om dit aan te maken.Weet u nu hoe Facebook werkt?

Wifi of mobiele data
Op uw telefoon of tablet hebt u ook internet. Zo kunt u bijvoorbeeld berichten sturen, spelletjes doen of het nieuws lezen. Dat is handig! Uw telefoon kun u ook nog eens handig meenemen dus internet ook.
U maakt verbinding via wifi of mobiele data. Thuis heeft u vaak wifi, maar onderweg niet. Dan gebruikt u dus mobiele data. Daar hebt u een abonnement voor nodig. Onderweg kunt u dus ook online. Let wel op dat u niet meer verbruikt dan uw abonnement toestaat.
Mobiele data noemen we 3G- of 4G-netwerk (en 5G-netwerk is op komst). 4G is het meest gebruikte netwerk (vierde generatie). Als u dat hebt heeft overal bereik en kunt u veel meer dan met 3G.
Het is zelfs zo dat 3G straks niet meer werkt. Heeft u een telefoon met alleen 3G? Dan moet u dus een keer een nieuwe met het 4G-netwerk.
Bij een tablet is het niet zo gemakkelijk om buitenshuis online te gaan, een tablet heeft geen abonnement.
Hebt u (nog) geen telefoon? Dan is het toch handig om te weten hoe het werkt. Misschien wilt u er straks ook één!

Berichten sturen
Met een smartphone, zoals de telefoons van nu heten, kunt u een sms sturen. Een sms is een kort berichtje dat u naar een andere telefoon stuurt. Deze sms-functie zit standaard op elke telefoon. Het versturen van een sms kost wel geld.
U opent de berichten-app. Dat doet u door erop te tikken. Dan kiest u naar wie u een bericht wilt sturen en typt u een korte tekst. Soms is het mogelijk om ook foto’s mee testuren, net als in een e-mail. Verzenden en klaar!
Pak uw telefoon er maar eens bij. Ziet u de app voor berichten staan? Tik er op. U kunt nu een nieuw bericht maken. Wie stuurt u een bericht? Probeer het maar eens!
Vraag uw begeleider om mee te kijken als dat nodig is.U zoekt een app om foto’s mee te bewerken.
U kunt ook berichten sturen met Whatsapp. Daar hebt u vast wel eens over gehoord! Whatsapp is een gratis app voor op uw telefoon. Die moet u eerst downloaden.
Voor Whatsapp hebt u een account nodig. Daarvoor moet u uw telefoonnummer geven. Het is handig om hier wel uw eigen naam te gebruiken. Zet er ook een foto van uzelf bij. Dan weet iedereen dat u het bent. U hebt via Whatsapp tenslotte alleen contact met bekenden.
In Whatsappberichten worden vaak emoji’s gebruikt. Dat zijn grappige gezichtjes. Deze drukken meestal een gevoel uit. Zo kunt u vertellen wat u vindt of voelt. Hoeft u het niet helemaal te typen. Bovendien ziet het er leuk uit. Er zijn er heel veel! U vindt ze onderaan het toetsenbord op de telefoon. Klik maar eens op het gezichtje. Nu kunt u er eentje kiezen. Of een heleboel. U kunt er dus iets mee zeggen!
Uw begeleider wil u hier vast mee helpen.
Welke emoji gebruikt u als u boos bent?
Zelf aan de slag!
U kunt zelf gaan proberen om contact te maken op internet. Op een forum bijvoorbeeld. Zoek eerst naar een interessant forum met de zoekmachine.
En kijk ook maar hoe Facebook eruitziet. Als u wilt kunt u een account aanmaken.
We gaan in deze opdracht oefenen met Whatsappen. Maak een account aan en ga aan de slag!
Heeft u geen telefoon? Misschien mag u even op de telefoon van uw begeleider meekijken.

Gefeliciteerd!
U heeft het onderdeel Sociale media gedaan en de les Het sociale leven is klaar.
U weet nu wat sms, Whatsappen, chatten en Facebook is. Met welke sociale media wilt u gaan oefenen?
In deze les hebt u ook geleerd om uw telefoon en tablet te gebruiken. U weet dat u apps nodig hebt en waar u deze kunt vinden.
Ga maar eens op zoek naar leuke en handige apps en kijk of u ze kunt downloaden.
Lukt het nog niet? Dan doet u de les gewoon opnieuw. Dat kan altijd!
Tik hieronder op Terug naar overzicht om een nieuwe les te kiezen.
U kunt altijd hulp vragen.
Sorry
Dit lesprogramma is ontwikkeld voor gebruik met een computer of tablet. Probeer het daar eens mee.
Terug naar overzicht